14 Eylül 2013 Cumartesi

Zahter

Bu yazımda sizlere çok fazla bilinmeyen ama tam bir şifa kaynağı olan , kendiminde balkonumda yetiştirdiğim ZAHTER 'i tanıtacağım.

Zahter özellikle Güney Doğu da yetiştirilen, hatta çayın alternatifi olarak kullanılan kekikgillerden bir baharat türüdür.
Kendine özgü keskin bir kokusu ve aroması bulunan zahter, et yemeklerinde, salatalarda, zeytin yağı şişesine atılarak tatlandırıcı olarak, çay şeklinde demlenme ve turşusu hazırlanarak kullanılabiliyor.
Turşusu haricinde her şekilde kullandığım zahter, gerçekten mükemmel bir lezzet ve mükemmel bir koku diye size tanımlayabilirim.
Zahterin şifalı olduğunu söylemiştim. Peki nedir zahterin şifası; zahter mükemmel bir ödem attırıcıdır. Vücut yağlarını eriterek kilo vermeyi sağlar. Gaz ve spazm gidericidir. Kalbe faydalıdır.Adeti düzene sokar, damar hastalıklarına faydalıdır. Böbrek taşı düşürmeye yardımcıdır.Bağırsak bakterileriyle savaşır, balgam söktürür, diş ağrısını gider, sinir sistemini kuvvetlendirir. Benim aklıma gelenler şimdilik bunlar ama benim saydığımın belki 2 belki de 3 katı kadar daha faydası bulunmakta.
Bu kadar faydalı olan Zahterle sizlerde mutfaklarınızı tanıştırınız. Aktara gittiğinizde hem toz hem de kuru zahter isteyiniz. Zahter tohumu alıp kendiniz mutfağınızın cam önünde yetiştiriniz.
Zahter yabani bir baharat olduğu için evde yetiştirmek hiç bir zahmet gerektirmiyor.
Sadece saksınızı hazırlayınız, Tohumlarınızı ekiniz ve sulayınız.....
Şu an zahter tohumu ekimi için erkeken bir dönem fakat şubat- mart aylarında ekmeyi unutmamanız gereken bir bitki.

İşte bu da benim zahterim
















Hiç yorum yok:

Yorum Gönder