11 Eylül 2013 Çarşamba

Saksıda Domates Yetiştiriciliği


Saksıda domates en kolay yetişen sebzelerden biridir. Tabii ki bazı koşulları sağlamak kaydıyla bu yazımda sizlerle tohumdan domates yetiştirmek adına gerekli bilgileri paylaşacağım.

Saksıda domates yetiştirmek için gerekli malzemeler;

İlk etap (çimlendirme) için gerekli malzemeler : Domates tohumu, viyol, steril torf, streç film ve su

İkinci etap için malzemeler: Kendi yetiştirdiğimiz domates fidesi, 7-8 cm çaplı saksı kaliteli,bahçe toprağı+gübre ( yada hazır satılan gübreli topraklar), güneş ve su

Üçüncü aşama için malzemeler: En az 20- 30 cm çaplı saksı, 5-6 gerçek yapraklı domates fidesi, bahçe toprağı, gübre, su ve güneş

Birinci etabımızı anlatmaya başlayalım

1. Saksıda domates yetiştirmeye karar verdiğiniz. Peki yetiştireceğiniz domatesin cinsine karar verdiniz mi ! İlk iş olarak ne tür domates yetiştireceğinize karar vermelisiniz. Küçük saksılar için oturak cinsleri tercih edebilirsiniz. Bunun yanında büyük saksılarda sırık cinsi domateslerde gayet sağlıklı bir şekilde yetiştirilebilir.

2. Cinsine karar verdiğiniz domates tohumlarını ( çekirdeklerini) 24 saat soğuk su içerisinde bekletiyorsunuz.

3. 24 saat soğuk suda beklettiğimiz tohumlarımızı ekmek için bir viyol elde ediyoruz. Viyolunuz yoksa dert etmeyin; mutfakta bu işi görecek çok sayıda eşyaya sahipsiniz. Örneğin küçük pet pardaklar, yumurta kartonları, her hangi bir yoğurt kabı. Her türlü kabı çimlendirme kabı olarak kullanabilirsiniz.

4. Çimlendirme kabımızı steril ediyoruz. Bunun içinde 1 lt suya 1 kapak çamauşur suyu ölçüsüyle kaplarımızı güzelce yıkayıp bir fırça yardımıyla sürtüp. Güzelce duruluyoruz.

5. Çimlendirme kabımıza steril ve nemlendirilmiş ( nemlilik ölçüsü torfu elimizle sıktığımızda su   akmayacak sadece ele ıslak hissi verecek) torfu dolduruyoruz. 24 saat suda beklettiğimiz tohumları 1 bardağa 1 tohum gelecek şekilde koyuyoruz. Tohumların üzerini 1 cm elenmiş torfla kapatıyoruz ve fıs fıs yöntemiyle suluyoruz. Suladığımız bardakların üzerini streç filmle kapatıp sıcak bir ortamda çimlenmeleri için bekletiyoruz.

6. Ektiğimiz tohumları günlük topraklarını kontrol ediyoruz. Kesinlikle toprak kurumayacak nemli olacak fakat çok sulayıp ta tohumları çürütmeyeceğiz. Bunun için günde 1-2 fıs su yeterli olmaktadır.

Birinci etabı tamamladık. 7-15 gün bekledik tohumlarımız bize merhaba dedi.Artık streç filmi kaldırıyoruz ve fidelerimizi bol ( direk olmamalı) güneş alan bir alana taşıyoruz. 2-4 arası gerçek yapraklar çıkınca ikinci etabımız olan şaşırtma işlemini yapıyoruz.

İkinci etap başlıyor fidelerimiz 2-4 arası gerçek yapraklarını çıkarttılar. Artık şaşırtacağız ki kökleri daha da sağlam , dayanıklı olsunlar. İkinci etap için gerekli malzemelerimizi saymıştık.

1. 7-8 cm çaplı saksımıza bahçe toprağı+gübre karışımını hazırlıyoruz. ( toprak ilk etapta olduğu gibi nemlendirilecek )

2. Saksımızdaki toprağın ortasına bir çukur açıyoruz.

3. Çimlendirme kabından çıkarttığımız ( Çimlenme kabından çıkartırken kesinlikle gövdeden tutmuyoruz, ilk çıkan kotiledon yapraklarından tutarak bir kaşık yardımıyla köklerini kaldırarak çıkartıyoruz) fidelerimizi bu açtığımızı çukura dikiyoruz.

4. Bu aşamada en önemli şey can suyumuz. Şaşırtma kabına diktiğimiz fidemize can suyunu veriyoruz.

5. Çimlendirme ortamından daha serin ve bol güneş (direkt güneş ışınlardan koruyarak) alan alana taşıyoruz.

6. 1-2 gün kökler yeni toprağa adapte olana kadar fidemizi günlük düzenli suluyoruz.

7. Fidemiz yeni toprağına adapte olduktan sonra suyu azaltıyoruz. 2 günde bir yeterli olmaktadır. Su miktarını ayarlamak için fidelerinizi takip edebilirsiniz. Susuzluktan boyunları bükene kadar su vermeyebilirsiniz. Suyu azaltarak bitkinin boya gitmesini engelliyorsunuz. Boya giden fide verimli ürün vermez.

8. Fidelerimizin güçlü bir gövdesi olması için bu aşamada hafif rüzgarda dünde 2 sefer 5-10 dakika bırakabilirsiniz.

Fidelerimizi iyice büyüdü artık gerçek yerlerine alacağız.

Üçüncü etabımız başladı.

1. En az 20-30 cm çaplı saksımıza bahçe toprağımızı koyuyoruz ve derince bir çukur açıp çukurun altına yanmış hayvan gübresi koyuyoruz.

2. Açtığımız çukura fidemizi üstten bir kaç yaprak kalacak şekilde toprağa dikiyoruz ve yanlarını dikkatli bir şekilde toprakla dolduruyoruz.

3. Can suyunu veriyoruz.

4. Suyu düzenli fakat aşırıya kaçmadan 2 günde bir vermeniz yeterli olacaktır.

5. Fidemiz 7-8 cm boyuna geldiğinde alttaki yaprakları kopartıyoruz. Bu yapraklar toprakla temas ettiğinden , fidemizi hastalıktan koruyoruz.

6. Domates fidemiz büyüyünce koltuk alma işlemini yapıyoruz. Koltuk alma işlemi gövdeyle ana dal arasında çıkan yeni dalı alma işlemidir. Bu dal meyve üretmez fakat besinleri alır. Bitkinin o dalı beslemek yerine ana dalı beslemesi içinde koltuk alıyoruz.

7. Domatesleriniz ilk çiçeklerini açtığında 3-4 gün su vermiyoruz. Bu işlemde bitkiniz hızla çiçek açak ve meyveleri daha lezzetli olacaktır. 3-4 gün sonrasında tekrar düzenli sulama yöntemine dönüyoruz.

Not; Sulama işlemini sabah erken saatlerde yapmanız en sağlıklı yoldur.

1 yorum:

  1. Çok faydalı oldu teşekkürler emeğinize sağlık ...ankarada teraslı evim var bende denemek istiyorum umarım iklim uygun olur..

    YanıtlaSil