Nane (Menta Piperita)
Baharlı, özel kokulu ve acımsı lezzetinden dolayı çok sevilir. Yaprakları, taze iken veya kurutulduktan sonra, yemek, çorba ve salatalarda kullanılır, sindirim organlarının olumlu etkide bulunan çok şifalı, iştah açıcı bir sebzedir. Bunun dışında esans sanayiinde mentol eledesinde kullanılır.İklim:
Ilık ve nemli iklimden hoşlanır.
Toprak:
Kumlu killi, kuvvetli, topraklarda iyi gelişir.
Gübre:
Çürümüş çiftlik gübresi ile kompostodan ayrı olarak azotlu ve potaslı gübrelerden çok faydalanır.
Yetiştirilmesi:
Küçük, esmer, yuvarlak tohumları ile üretilir ise de, bahçecilikte: Kök ayırması veya nane sürgünlerinin 10-20 cm uzunluğunda kesilerek bahçenin veya yetiştirme kabının nemli ve yeter derecede güneş gören uygun bir yerde dikilip köklendirmek suretiyle nane yetiştirmesi çok daha kolay ve pratik olmaktadır. Çelikler, kolayca tutup köklenerek yeniden kol atar, 30 hatta 80 cm uzayarak bulundukları yeri kısa zamanda kaplar. Nane çeliklerinin köklenip gelişme zamanında, ot almasına ve sık olarak sulanmasına önem verilmelidir.
Naneyi tohumdan üretmek zorunluğu varsa, bahçenin hafif gölgeli, nemli bir yerine yeteri miktarda tohum tavası hazırlanır. İlk veya sonbaharda seyrek olarak tohum serpilir fakat üzeri kesinlikle harçlanmaz , hafifçe tokmaklamak ile yetilinir ve tohumlar çimleninceye kadar gölgelik verilir.
Nane hasadı:
Ekildiği veya dikildiği yeri kaplamaya başlayan genç nane sürgünleri 15-20 cm uzunluğunda kesilerek uygun demetler halinde satışa çıkarılırlar. Kurutulacak naneleri sapından ayrılır yapraklı olarak en kısa zamanda kurumaları ve güzel yeşil renklerini kaybetmemeleri için fazla güneş görmeyen havalı bir yerde kurutulmaları gerekir. Kuruduktan sonra ovalanıp kaplara konulur ve kış ayları içinde kullanılır. Kesilip hasat edildikten sonra yeniden sürüp gelişmelerine devem edebilmeleri için, naneliğe bol ve sık su verilmesine ve mümkünse azotlu gübrelerle veya şerbetle gübrelemesi yapılmalıdır.
Tarım Meslek Lisesi
Özel Sebzecilik
M.Celal BAYKAL
Bu bilgiyi sizlerle paylaştıktan sonra naneyi 2 şekilde yetiştirebilirsiniz.
1. Tohumdan ekme yöntemiyle; Tohumlar geç çimlendiği için zahmetli yöntem
2. Çelikle yetiştirme.
Ben sizlere çelikle yetiştirmeyi anlatacağım.
Pazardan aldığınız nane demetinden 1-2 dal alıp su dolu bardağa koyuyorsunuz ve güneş alan sıcak bir ortamda bekletiyorsunuz. 4-5 günde nane dallarınız köklenmeye başlayacaklar. hazırladığınız saksıya bahçe toprağı + gübrenizi karıştırdıktan sonra derin çukur açarak 1. ve 2. dalınızı dikiyorsunuz.
3. dalınız için farklı bir yöntem kullanacağız. Nane dalınız en üst yaprakları kalacak şekilde alt yapraklarını dikkatlice koparıyoruz. Saksımızda uzunlamasına bir çukur açıp yapraklarını koparttığımız nane dalını bu çukura yatay şekilde yatırıyoruz fakat yaprakları olan üst kısım toprak üstüne gelecek şekilde nane dalını toprak altına gömüyoruz. Aşağıya temsili bir resim çizmeye çalıştım.
4. Nane suyu seven bir bitkidir. Fıs fıs yöntemiyle tüm yapraklar ve toprak ıslanacak şekilde günlük sulamamızı yapıyoruz.
Bunlarda benim saksıda ki nanelerim ...
Ay cok tesekkurler bende bardaga koydum bakalim olacakmi ama saksi topragi alsam yetisirmi ki o toprakla cok mutlu olucam bunu becerebilsem nane cayi cok iciyo cocuklarim
YanıtlaSilAy cok tesekkurler bende bardaga koydum bakalim olacakmi ama saksi topragi alsam yetisirmi ki o toprakla cok mutlu olucam bunu becerebilsem nane cayi cok iciyo cocuklarim
YanıtlaSil